20200924_Morten Bøttcher CTscan hjerte1_1200px__M2A7123.jpg

En rutine-CT-skanning af hjertet kan ved samme lejlighed også vise, om du har knogleskørhed, siger forskningsleder Morten Böttcher, som er del af en forskergruppe, der har undersøgt mulighederne. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

24.09.2020

En ny undersøgelse af 1487 patienter, som alle fik foretaget en rutinemæssig hjerte-CT-skanning ved Hjerteforskningsklinikken i Hospitalsenheden Vest, viser, at skanningen også kan bruges til at opspore knogleskørhed tidligt og forudsige risikoen for knoglebrud.


Undersøgelsen er foregået i et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Silkeborg og Hjerteforskningsklinikken i Herning, hvor patienterne blev fulgt i lidt over tre år som en del af et andet forskningsprojekt, Dan-NICAD 1, der har fokus på at finde den bedste behandling af mistænkt åreforkalkning i hjertets kransårer.

Ud af de 1487 patienter, der deltog i undersøgelsen, havde 179 - 12 procent - meget lav knoglemineraldensitet i ryghvirvlerne, og 80 patienter blev diagnosticeret med et nyt knoglebrud. I 31 tilfælde var knoglebruddet relateret til knogleskørhed.

Herudover viser det sig, at det kun var hver fjerde patient i undersøgelsen, der tidligere havde fået lavet en specifik knogleskanning (DXA-scanning) på trods af, at der ved CT-skanningen på Hjerteforskningsklinikken i Herning blev påvist meget lav knoglemineraldensitet.

Ny viden kan skåne patienter for ekstra undersøgelse

Det kræver en henvisning at få foretaget en DXA-scanning, men ifølge overlæge Morten Böttcher, der står bag CT-undersøgelsen ved Hjerteforskningsklinikken, så kan den nye viden gøre det nemmere for patienter at blive undersøgt for tidlige tegn på knogleskørhed.

Det giver god mening, tilføjer Morten Böttcher, for der er tale om en folkesygdom, der omfatter op til 600.000 danskere, og af dem har kun ca. 172.000 fået stillet diagnosen.

- Med den nye viden vi har nu, så kan vi screene alle patienter for, om de skulle have begyndende knogleskørhed uden at lave nye undersøgelser.

Bag om resultaterne

Resultaterne af undersøgelsen er blevet publiceret i det amerikanske tidsskrift Radiology: https://doi.org/10.1148/radiol.2020192706

Desuden kan du høre om resultaterne i den seneste episode i Radiologys podcast fra 1. september 2020.Læs mere om undersøgelsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.