Regionsrådsformand Anders Kühnau tager første spadestik til 5.000 kvm. Danmarkshistorie i Gødstrup. Fotos: Søren Braad Andersen.

Regionsrådsformand Anders Kühnau tager første spadestik til 5.000 kvm. Danmarkshistorie i Gødstrup. Fotos: Søren Braad Andersen.

16.05.2019.

En drøm bliver til virkelighed: Tirsdag d. 14. maj tog regionsrådsformand Anders Kühnau det første spadestik til NIDO | danmark som den nye fælles rede for forskning og uddannelse i sundhed i Gødstrup.

Af kommunikationskonsulent Merete Friis Jeppesen

Det var en feststemt og solrig tirsdag eftermiddag på byggepladsen i Gødstrup, hvor der med det første spadestik til byggeriet af NIDO | danmark er blevet skrevet Danmarkshistorie i Vestjylland.

Dagen blev skudt i gang med en velkomsttale fra sygeplejefaglig direktør Ida Götke, Hospitalsenheden Vest.

Dagen blev skudt i gang med en velkomsttale fra sygeplejefaglig direktør Ida Götke, Hospitalsenheden Vest.

Regionsrådsformand Anders Kühnau satte i sin indledende tale et højt niveau for stemningen blandt gæsterne:

"Det er en stor dag for Midtjylland og Danmark, for med NIDO | danmark får vi et unikt center, der bidrager til, at vi får et Danmark og en region i bedre balance, når det gælder forskning og uddannelse", sagde regionsrådsformanden.

Og det var en enig borgmester fra Herning Kommune, Lars Krarup, som efterfølgende steg op på talerstolen i teltet foran forsamlingen på 70 gæster.

"Vi sætter gang i et af de mest markante og ambitiøse byggerier i Midt- og Vestjylland nogensinde, og jeg er sikker på, jeg taler på vegne af alle borgmestrene fra de kommuner, der har givet bidrag til NIDO | danmark, når jeg siger, at det er en stor dag for hele den midt- og vestjyske region", sagde borgmester Lars Krarup.

Hernings borgmester Lars Krarup.

Hernings borgmester Lars Krarup.

Ny viden, nye ideer og nye talenter

Det nye forsknings- og uddannelsescenter på 5.000 kvm. bygges i forlængelse af Regionshospitalet Gødstrup og bliver udrugningssted for ny viden, nye ideer og nye talenter, når det er færdigbygget i 2020.

Byggeriet er kulminationen på en lang rejse og en drøm, som bliver til virkelighed takket være en god portion vestjysk stædighed, stærk støtte og opbakning fra det private erhvervsliv, kommunerne i Vestklyngen med Herning Kommune i spidsen og Region Midtjylland, der gik sammen for at skaffe de 142,8 mio. kr. som byggeriet koster.

Fortællingen om, hvordan byggeriet af NIDO | danmark er også historien om, hvordan drømme kan blive til virkelighed takket være kombinationen af solid jysk vedholdenhed, vilje, hårdt arbejde og sammenhold. Det understregede Annette Haagerup som forskningskoordinerende ledende overlæge for NIDO | danmark med et citat fra Walt Disney, da hun trådte frem som næste taler i rækken:

"If you can dream it, you can do it."

Forskningskoordinerende ledende overlæge Annette Haagerup, NIDO | danmark.

Forskningskoordinerende ledende overlæge Annette Haagerup, NIDO | danmark.

Hun fortsatte talen med at anerkende hospitalsledelsen i Hospitalsenheden Vest for at turde at stå i spidsen for at realisere drømmen om en rede, hvorfra ny viden, nye ideer og nye talenter vil blive udklækket:

"De turde drømme om et center for forskning og uddannelse i tilknytning til det nye hospital i Gødstrup og havde mod til at sætte handling bag ordene," lød det fra Annette Haagerup, som benyttede lejligheden til at rette en stor og varm tak til alle samarbejdspartnere, der har bidraget til at gøre drømmen til en realitet.

Fundraiser: et stort løft for regionen

En gruppe af private erhvervsfolk valgte at dele drømmen om reden sammen med hospitalsledelsen, fortæller medlem af fundraising-gruppen og tidligere direktør for Unimerco Kenneth Iversen.

Han valgte at støtte byggeriet med 1 mio. kr. ud af egen lomme, og fra talerstolen udtrykte han sig begejstret om det store potentiale, som byggeriet af det nye center vil give i form af nye arbejdspladser, partnerskaber og gode muligheder for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft.

Medlem af fundraising-gruppen og tidligere direktør for Unimerco Kenneth Iversen.

Medlem af fundraising-gruppen og tidligere direktør for Unimerco Kenneth Iversen.

"Det bliver en pendant til Skejby, og det nye center betyder så meget for regionen", lød det fra erhvervsmand Kenneth Iversen, som blandt andet benyttede lejligheden til at takke hospitalsledelsen for at have skabt og stået i spidsen for visionen.

Forskningsansvarlig overlæge: vi rykker op i ny liga

Dagens talerrække blev afrundet inden selve spadestikket af forskningsansvarlig overlæge Morten Bøttcher, som talte på vegne af Forskningsudvalget samt patienterne og forskningspersonalet i Hjerteforskningsklinikken i Herning, da han roste initiativtagerne til byggeprojektet.

Forskningsansvarlig overlæge Morten Bøttcher.

Forskningsansvarlig overlæge Morten Bøttcher.

Den forskningsansvarlige overlæge glædede sig blandt andet til at få alle kræfter samlet ét sted:

"Vi rykker op i en helt ny liga. Tak for visionerne og det lange lys. For os er det et fyrtårn, der giver grobund for optimisme, og vi er så klar til at fylde de nye rammer med liv, forskning og innovation."