Fra rundvisningen i Hjertemedicinsk Laboratorium på Regionshospitalet Herning (foto: Merete Friis Jeppesen / Kommunikation).

27.09.2016.

Begejstringen og spørgelysten var stor blandt deltagerne i Hearts & Minds vidensfestival på Regionshospitalet Herning søndag eftermiddag.

Udenfor lokkede vejret med høje sommertemperaturer søndag d. 25. september, men knap 20 deltagere havde valgt det fine solskinsvejr fra for at søge indenfor i Auditoriet på Regionshospitalet Herning til Hearts & Minds arrangementet "Sundhed bag facaden", med fokus på forskning og sundhed.

Spørgelysten var stor, og mange spærrede især øjne og ører op ved budskabet om, at forhøjet blodtryk er en snigende dræber - bl.a. er det den vigtigste årsag til hjertekarsygdom.

Der er god grund til at få tjekket sit blodtryk regelmæssigt, lød det fra den første oplægsholder, Nikolaj Hoffmann-Petersen, 1. reservelæge, Nyremedicinsk afdeling, Skejby og ph.d.-studerende ved Universitetsklinik for Nyresygdomme.

Han fortalte bl.a. om konsekvenserne af at have et forhøjet blodtryk - noget, som mere end en million danskere har. Han har tidligere undersøgt forekomsten af forhøjet blodtryk blandt flere end 3000 borgere i Holstebro i alderen 53 - 64 år. Undersøgelsen, som blev foretaget ved hjælp af telemedicinske hjemmemålinger, gav det opsigtsvækkende resultat, at hver anden af forsøgspersonerne havde forhøjet blodtryk.

Vibeke Lynggaard, cand.scient.san. og ph.d.-studerende, Kardiologisk Forskning, fortalte dernæst om sit forskningsprojekt, hvor hun er i gang med at undersøge, hvordan patienter kan fremme og fastholde en sund livsstil efter hjertesygdom og få folk i mål med hjerterehabilitering.

825 patienter er med i forskningsprojektet, der har en testgruppe og en kontrolgruppe. Forsøgspersonerne har en gennemsnitsalder på 63 år. Meget tyder på, at testgruppen som gennemføreret lærings- og mestringsforløb, hvor erfarne patienter underviser, har mest succes med at holde fast i nye vaner med motion, kost og rygestop.

Jørn Theil, overlæge, dr.med., Nuklearmedicinsk Afdeling, gav tilhørerne et fascinerende indblik i moderne molekylær billeddiagnostik, hvor flere forskellige radioaktive sporstoffer spiller en helt central, "lysende klar" rolle - fx når man via PET/CT-scanning skal kunne se, om patienten har fået et tilbagefald efter stråleterapi.

Efter de tre første foredrag var der rundvisning i Hjertemedicinsk Laboratorium og på Nuklearmedicinsk Afdeling:

I Hjertemedicinsk Laboratorium illustrerede ph.d.-studerende Vibeke Lynggaard bl.a., hvordan man anlægger en pacemaker.

Deltagerne kom tæt på de scanningsbilleder, som bruges til diagnostik på tværs af specialer og hospitaler.

Jesper Mortensen, ledende overlæge på Nuklearmedicinsk Afdeling, viste den nyeste PET/CT-scanner frem, og fortalte om de undersøgelser, der kan foretages. Som oftest bruges en scanning til at vurdere, hvor fremskreden en kræftpatients sygdom er, så man kan sætte ind med den rette behandling.

Eftermiddagen sluttede af med et spændende oplæg af sygeplejerske Linette Bianne Poulsen og fysioterapeut Karen Hannibal fra "Krop & Kræft", Onkologisk ambulatorium. Krop & Kræft, som er et motionstilbud til patienter i ambulant kemoterapi, startede op på Rigshospitalet i 2011, og blev indført på Hospitalsenheden Vest i 2013.

Forskningsresultaterne viser, at Krop & Kræft både mindsker bivirkningerne under kemoterapi, øger konditionen og muskelstyrken, fremme trivselen og patientens velbefindende samt gavner sundheden generelt, fx. hjertet, kredsløbet og blodtrykket.

Linette Bianne Poulsen og Karen Hannibal fortalte, at Krop & Kræft i Onkologisk ambulatorium oplever stor interesse fra de henviste patienter: 88 procent af deltagerne møder i gennemsnit op til træning, muskelstyrken forbedres med 27 procent, og konditionen forbedres med 9 procent.