Den ubestridte hovedperson og genstand for alles interesse: den nye operationsrobot på Operationsgangen i Herning i forbindelse med indvielsen 28. september (foto: Charlotte Feldbæk Ranneries / Kommunikation).

29.09.2016

Operationsrobot nr. 2 på Hospitalsenheden Vest betyder flere skånsomme operationer til kræftpatienter. Det blev fejret med en officiel indvielse, hvor gæster fik en unik mulighed for at se kirurgernes nye kollega på Operationsgangen i Herning.

28. september blev Da Vinci Xi, den nye operationsrobot på Regionshospitalet Herning indviet og fejret. Da Vinci nr. 2 blev taget i brug denne sommer som assistent ved kræftoperationer med stor succes for patienter og personale. Og, at der var tale om en festdag, understregede både lægefaglig direktør Jens Friis Bak og regionsrådsmedlem og næstformand i hospitalsudvalget Susanne Buch Jensen (SF), som begge var talere ved indvielsen.

Den lægefaglige direktør bød gæsterne velkommen til indvielsen, og kunne bl.a. fortælle, at den nye operationsrobot var meget kærkommen i Herning, fordi operationsrobotten i Holstebro længe har kørt på fuld kapacitet.

"Det er glædeligt, at alle fordele ved robotassisteret kirurgi nu kan komme mange flere patienter til gode, for vi må sige, at udviklingen er gået meget stærkt, siden vi fik den første Da Vinci-robot i 2013 i Holstebro. Kun halvdelen af alle patienter med endetarmskræft i 2015 har kunnet blive tilbudt en operation med robotassisteret kirurgi, fordi operationsrobotten i Holstebro skal assistere ved operationer for prostatacancer. Alene i 2015 har der været 280 af disse robotassisterede operationer i Urinvejskirurgisk Afdeling, så der har været et stort behov for at udvide kapaciteten."

Susanne Buch Nielsen glædede sig både som politiker og som borger i Region Midtjylland over, at flere patienter nu kan blive tilbudt avanceret kræftkirurgi i den vestlige del af regionen:

"Det er glædeligt, at vi er et skridt tættere på et kræftcenter i Gødstrup både med Da Vinci nr. 1 og 2. Erfaringerne med robotassisteret kirurgi taler sit tydelige sprog, og derfor er det godt, at vi har det som mål, at flere patienter skal kunne tilbydes denne type operationer. Som politiker er jeg stolt, og som borger er det dejligt at vide, at får man kræft, så kan man tilbyde lige så avanceret kirurgi i den vestlige del af regionen som i Østjylland."

Ledende overlæge Niels Hald fortalte, at vi kun har set starten på, hvad der kan lade sig gøre, fortalte han.

"De teknologiske muligheder indenfor robotkirurgi er nærmest eksploderet i løbet af de sidste 15 år, og som kirurger har vi et markant indtryk af, at der er mange fordele ved robotassisteret kirurgi. Derfor er det glædeligt, at alle patienter, bl.a. med endetarmskræft, nu vil kunne tilbydes denne form for indgreb."

Indvielsen bød på en unik mulighed for at komme helt tæt på kirurgernes og operationspersonalet nye robotassistent i Herning. Her ses Kaja Wejlstrup (t.v.), der som en af de første patienter er blevet opereret ved hjælp af den nye operationsrobot i Herning.

Det blev bl.a. demonstreret, hvordan sygeplejersken først klargør robotten og dernæst, hvordan kameraet og instrumenterne til kikkertoperationen ledes ind i patienten.

Flere gæster fik desuden mulighed for at prøve at bevæge den nye, fintfølende mekanik, der er indbygget i robottens fire arme. 

Skånsomme operationer både for patienter og personale

Da Vinci Xi er den seneste model af operationsrobot, som er særlig velegnet til fjernstyrede kikkertoperationer i bughulen, og det er netop i forbindelse med kræftoperationer i mave- tarm-området og underlivet, at den nye robot skal assistere kirurgerne i Herning.

Den kan bl.a. gøre kirurgen i stand til via fjernstyring at operere mere fintfølende og præcist - uden at blive så træt som ved en traditionel operation. Metoden udløser samtidig færre blødninger og komplikationer for patienten.