Foto: Kommunikation

21.10.2016

Stærkt sammenhold på tværs af afdelinger og regionen sikrede kemobehandlingen til 60 patienter, da et indbrud i Hospitalsapotekets sterile rum ødelagde medicinen.

Forsøg på indbrud og knuste vinduer er altid en træls ting. Men det var ekstra træls, da alarmen gik denne torsdag morgen d. 20. oktober kl. 5.45 på grund af en knust panserrude til apotekets sterile rum på hospitalet i Herning; 

Her, hvor der hver dag bliver blandet, doseret og tilpasset kemomedicin til hver enkelt patient, som møder ind til dagens kemobehandling enten i Onkologihuset i Herning eller i hæmatologien i Holstebro.

Og her, hvor der dagligt laves 50 kemoblandinger plus den særlige langtidsdoserede kemomedicin, der over tre dage drypper præcist 1 milliliter kemostof i timen fra en lille ballon og ind i patientens blodbaner, mens patienten i øvrigt passer sine hverdagssysler; En specialiseret kemomedicin, der produceres fra hospitalsapotekets sterile haller i Herning og leveres til Aalborg og Region Nordjylland.

Det var hele dette produktionsmiljø, der gik itu, da en betonflise maste sig vej gennem vinduespanseret til hospitalsapoteket denne morgen. Og med ét blev godt 60 patienter forhindret i at få deres kemomedicin, fordi den åbne adgang til produktionslokalet er lig med adgang for bakterier, der går i den hypersensitive og sterile kemomedicin.

Hjælp fra nær og fjern

Og hvad gør man så? 

Man rykker sammen om at klare kuren alligevel. Politiet er hurtigt på pletten. Serviceafdelingen isætter samme morgen et nyt vindue. Et ekstra hold af rengøringsfolk rykker ind og bruger tre timer på igen at gøre rummet 100 procent sterilt. Sygeplejersker og lægesekretærer ringer til patienterne og aflyser dagens aftaler, ringer senere tilbage for at booke alle patienter til en ny tid. 

Ambulatorier i onkologi og hæmatologi udvider den normale åbningstid, for at alle kan komme hurtigt til allerede i morgen eller en af de nærmeste dage. Og apoteket på Aarhus Universitetshospital træder til og overtager produktion og leverance af den særlige langtidsvirkende kemo.

Klar igen fredag

Nu dagen derpå er hospitalsapoteket igen på fuld omgangshøjde. Apoteket er i gang med at krydstjekke alle patientprotokoller i slipstrømmen på omfordelingen af patienterne.

Det er noget, der kræver ekstra omhu, når man ved, at rammer kemomedicinen bare fem procent ved siden af, hvad den enkelte patient kan klare i forhold til højde, vægt, organ og immunforsvar, ja, så er der risiko for, at patienten kan dø af det.

Tak for det ekstra nøk. Det værdsætter patienterne.