Både mentee Yvon Lefeuvre (t.v.) og mentor Niels Sand har fået meget ud af at tale sammen. Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries, Kommunikation. 

29.11.2016

Flere mænd i kræftbehandling har stor gavn af at møde en mentor – det viser de foreløbige erfaringer fra en ny mentorordning ved Kræftrådgivningen Herning

Siden Kræftrådgivningen i Herning startede en mentorordning for kræftramte mænd i juni 2016, har tilbuddet været til stor gavn. Flere af de mænd, der har været i mentorordningen giver udtryk for, at det gør en stor og positiv forskel i en svær livssituation at kunne tale åbenhjertigt med en ligesindet, som har prøvet at være det samme igennem.

En af de mænd, som har været meget glad for mentor-ordningen, er Yvon Lefeuvre, der aktuelt er i behandling for kræft på Onkologisk Afdeling. i sommer blev han matchet som mentee med mentor Niels Sand, som er tidligere kræftpatient.

God kemi og fornyet håb

Der gik ikke mange minutter ved det første møde, før Yvon og Niels faldt godt i hak:

- Vi var på bølgelængde med det samme, og Niels forstod umiddelbart, hvordan jeg havde det. Han har selv været igennem et omfattende kræftforløb, og er i dag erklæret fuldstændig rask. Hans erfaringer har givet mig fornyet håb og en tro på, at fremtiden også kan føre noget godt med sig for mig, siger Yvon, der nu selv er ved at blive uddannet til mentor:

- Det har haft kæmpestor betydning for mig at møde een, der har erfaringer med at stå et kræftforløb igennem, og jeg vil gerne give andre den samme hjælp, som jeg selv har fået, tilføjer han.

Niels Sand er meget glad for, at han kan hjælpe kræftramte mænd som Yvon, og får selv meget ud af at være mentor:

- Det har været utroligt livsbekræftende og glædeligt for mig at se, hvordan der kom farve i kinderne igen, og hvordan det gode humør hos Yvon vendte tilbage gennem samtalerne.

Et fristed blandt ligesindede

I dag fortsætter de to mænd den gode snak på fyraftensmøder og i Kræftrådgivningens mandegruppe, hvilket er et rart og hyggeligt fristed, fortæller Yvon:

- Her kan vi mænd tale helt uforpligtende og åbent sammen. Vi har en fælles madklub, hvor vi skiftes til at købe ind og lave mad. Og så spiller vil Petanque, lyder det glad fra Yvon, der i høj grad nyder fællesskabet, hvor han som uddannet kok også elsker at udfolde sin store interesse for madlavning.

Niels er enig, og siger, at det giver noget ekstra at møde ligesindede:

- Vi mænd er jo vant til at være "seje", og derfor er det svært pludselig at skulle være syg, svag og føle sig til bøvl og besvær. Derfor tror jeg, det er så godt for mange mænd at kunne tage ned i en drengeklub og dyrke nogle fælles aktiviteter. Snakken om det, der optager folk, kommer ofte af sig selv, mens man laver noget sammen.

Ifølge Hans Lange, frivillig koordinator for mentorordningen ved Kræftrådgivningen, savner mange kræftramte mænd at kunne tale sammen med andre mænd i samme båd. Tidligere på året har mentorordningen derfor besøgt flere afdelinger på Hospitalsenheden Vest for at gøre dem opmærksomme på tilbuddet. Tourneen resulterede i, at mentorordningen fik flere henvendelser fra mænd, som var blevet henvist fra hospitalet:

- Hospitalet har taget godt imod mentorordningen og det er glædeligt, at vi også modtager henviste kræftpatienter fra afdelingerne. Man skal derfor ikke undervurdere, at det gør en stor forskel for den enkelte mand, at personalet husker at fortælle, at tilbuddet findes.

Fakta

  • Mentorordningen har aktuelt 16 mentorer for kræftramte mænd.
  • Ordningen tilbyder tre møder mellem mentor og mentee.
  • Menteen har altid mulighed for at ringe til sin mentor, hvis han har brug for sparring.
  • Alle mentorer har været igennem et kursusforløb ved Kræftens Bekæmpelse.
  • Mandegruppen mødes onsdag formiddag i ulige uger kl 10 - 12.
  • Desuden afholdes der fyraftensmøde for mænd kl 17-20 den første tirsdag i hver måned.
  • Fyraftensmøderne har fokus på socialt samvær, hygge og fælles aktiviteter, mens mandegruppen har fokus på at gå et spadestik dybere og lære at leve livet med kræft.
  • Møderne foregår i Kræftrådgivningens lokaler i Nørregade 10, 7400 Herning - et par minutters gang fra Onkologihuset på Regionshospitalet Herning.

For yderligere information om møderne og deltagelse, kontakt rådgiver Lisbeth Balle, Kræftrådgivningen: lisbal@cancer.dk / tlf. 3038 1544.