Fra venstre: Hans Lange, Ole Skov og Claus Michael Eriksen (foto: Charlotte Feldbæk Ranneries).

21.06.2016

Hvor går man(d) hen og får rådgivning og støtte, når man er i kræftbehandling? Et nyt tilbud med en mentorordning mand og mand i mellem ved Kræftrådgivningen i Herning er et godt sted at starte.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse savner mange kræftramte mænd at tale sammen med andre mænd i samme båd. Kræftrådgivningen i Herning, Kræftens Bekæmpelse, har derfor oprettet et nyt tilbud til mænd med kræft - en mentorordning, hvor man kan blive matchet med en mandlig mentor, som på mange områder minder om en selv, og som har erfaring med at være tidligere kræftpatient.

Tilbuddet kendes blandt andet fra Kræftrådgivningen i Aarhus, hvor der er gode erfaringer med mentorordningen.

To af de i alt 15 frivillige nye mentorer er Claus Michael Eriksen fra Herning og Ole Skov fra Videbæk. Begge blev opererede for tarmkræft på Regionshospitalet Herning i 2015, og de savnede en mulighed for at kunne tale med andre mænd i samme situation. Derfor var de ikke i tvivl om, at de ville være mentorer for andre, da muligheden bød sig.

- Tit tror man jo, at man er den eneste i hele verden, der har fået kræft. Så kan det ofte være en lettelse at finde ud af, at man slet ikke er alene, og at der er en, som har erfaring med mange af de ting, man slås med. Derfor glæder vi os til at kunne støtte andre mænd, fordi vi ved, hvad de går igennem.

Foreløbig har repræsentanter fra den nye mentorordning besøgt personalet på Hæmatologisk afsnit, Urinvejskirurgisk Afsnit, Stråleterapien og kirurgiske sengeafsnit i Hospitalsenheden Vest for at fortælle om det nye tilbud. I denne uge besøgte Claus Michael Eriksen fra Herning og Ole Skov en kirurgisk morgenkonference, og det næste besøg finder sted i Onkologisk ambulatorium.

Tilbuddet har fået positiv respons på hospitalet, og det er Hans Lange, som er frivillig koordinator af mentorordningen og gruppeleder for fyraftensmødet i Kræftrådgivningens tilbud til kræftramte mænd glad for:

- For mange kan det gøre en kæmpe forskel at få et tilbud om en håndsrækning. Med mentorordningen er der tale om et frivilligt tilbud, hvor man også kan blive en del af et større fællesskab på fyraftensmøder for mænd og i en mandegruppe. Og vi har fokus på, at der både skal være plads såvel det sociale med humor såvel som de dybere samtaler, hvor man lærer at mestre sit liv som mand med kræft.

Fakta om Kræftrådgivningens tilbud

  • Mentorordningen for mænd foregår med tre møder mellem mentor og mentee. Menteen har altid mulighed for at ringe til sin mentor, hvis han har brug for sparring.
  • Alle mentorer har været igennem et kursusforløb ved Kræftens Bekæmpelse.
  • Fyraftensmøderne for mænd afholdes kl 17-20 første tirsdag i måneden.
  • Mandegruppen mødes onsdag formiddag i ulige uger kl 10 - 12.
  • Fyraftensmøderne har fokus på socialt samvær, hygge og fælles aktiviteter, mens mandegruppen har fokus på at gå et spadestik dybere og lære at leve livet med kræft.
  • Møderne foregår i Kræftrådgivningens lokaler i Nørregade 10, 7400 Herning - et par minutters gang fra Onkologihuset på Regionshospitalet Herning.

Yderligere information

Kontakt Kræftrådgivningen i Herning på tlf. 7020 2663.

E-mail: herning@cancer.dk