Foto: Colourbox.

04.07.2016.

Resultaterne fra et smerteforskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Hospitalsenheden Vest giver ny viden om forholdet mellem smerter og sygefravær.

Den typiske patient med smerter i bevægeapparatet har ondt i flere kropsregioner samtidig eller er ramt af andre lidelser. Det forhold afspejles ikke i forskningen, der ofte kigger på én ting af gangen, f.eks. ondt i ryggen.

Resultaterne fra et smerteforskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik er for nyligt udkommet i tidsskriftet Musculoskeletal Disorders, og giver ny viden om forholdet mellem smerter og sygefravær. Blandt andet, at de fleste patienter med lidelser i bevægeapparatet har smerter flere steder på samme tid. Men når vi forsker i bevægeapparatet, fokuserer vi meget ofte på isolerede smertesteder (f.eks. ryg eller skulder) – og sådan er virkeligheden ikke for den typiske patient, lyder det fra fysioterapeut og adjunkt Søren Mose, der står bag projektet.

Smerteintensitet er ikke det væsentligste

Undersøgelsen viser bl.a., at smerteintensitet ikke er den eneste faktor – og slet ikke den væsentligste – når det gælder om at udpege risikofaktorer for sygefravær.

Her er det mere signifikant, om du har smerter flere steder i kroppen. Patienternes sygefravær handler altså mere om mængden af smertepunkter, end om mængden af smerte.

Fakta

Yderligere oplysninger

Cand.scient.san., adjunkt og fysioterapeut Søren Mose: tlf. 8755 2371.

Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning - universitetsklinik i Hospitalsenheden Vest.