Overlæge Ole May foran udstyret, der giver en unik mulighed for patienter, der ikke kan hjælpes med medicin eller kirurgi. Foto: Kommunikation.

28.01.2016

Forskningsresultater viser forbedret livskvalitet for hjertepatienter efter EECP behandling.

Kramper forårsaget af forkalkninger i hjertets kransårer kan være smertefulde og livshæmmende for rigtig mange mennesker, især når de dyrker fysisk aktivitet.

Nu viser analyser fra Kardiologisk Forskningsafsnit, Hospitalsenheden Vest, at behandlingen på EECP - klinikken i Herning i høj grad har haft en positiv effekt på patienternes liv.

Analyseresultaterne er netop offentliggjort i ”Scandinavian Cardiovascular Journal”.

Som det eneste sted i Danmark tilbyder Medicinsk Afdeling i Hospitalsenheden Vest en særlig behandling, der kaldes EECP (Enhanced External CounterPulsation).

Behandlingen gives til patienter, der har svære hjertekramper på grund af forkalkninger i kransårerne, og som ikke kan behandles med ballonbehandling eller by-pass operation. Og resultaterne af behandlingen er meget positive, fortæller overlæge Ole May fra Kardiologisk Forskningsafsnit.

- Der er en klar effekt af behandlingen. Den ser man, både når man måler på antallet og sværhedsgraden af de anfald patienterne oplever, når man laver standardiserede målinger på patienternes livskvalitet, og når man måler på arbejdskapaciteten.

Gennemsnitligt oplevede patienterne dagligt 2,7 anfald inden behandlingen. Umiddelbart efter behandlingen faldt det gennemsnit til 0,9 og gennemsnittet holdt sig nede på 1,3 hele tolv måneder efter behandlingen.

Storm P og unødig skepsis

Midt i et mylder af nye smarte teknologier, nye behandlingsmetoder og andre landvindinger indenfor forskning og udvikling skiller EECP sig ud ved at være noget, der minder om en hjemmestrikket løsning efter model af Storm P.

Og det er måske derfor, at mange af Ole Mays kolleger i Danmark ser til med skepsis selvom EECP er i flittig brug blandt andet i Tyskland, USA og Kina Under EECP-behandlingen ligger patienten på en briks med et par "bukser" på, der bliver strammere og slappere i takt med hjerteslagene. Det øger blodgennemstrømningen i dele af hjertet, og har givet gode resultater.

Enestående i Danmark

EECP er kendt og benyttet flere steder i udlandet, men i Danmark har der været en udbredt skepsis overfor om behandlingen virker. Og det er ærgerligt, mener Ole May:

- I udstyr og arbejdskraft koster det ikke særligt meget at tilbyde denne behandling. Vi bruger en maskine, som kostede omkring 1,6 mio. i 2006. Der er normeret to sygeplejersker til opgaven, og så er der tilknyttet en kardiolog. Men patienten skal have behandlingen 1 time dagligt i syv uger, og det bliver derfor besværligt for dem, som bor langt fra Herning, at få behandlingen. Vi har oplevet, at patienter fra andre regioner, som vi har tilbudt EECP, har måttet afstå fra behandlingen på grund af udgifter til transport.

Patienter, der lider af forkalkninger i hjertets kransårer, og som hverken kan behandles medicinsk eller kirurgisk, lever ofte et liv, der er kraftigt påvirket af hjertekramperne. Udover selve anfaldene, der kan være meget smertefulde, så forhindrer lidelsen patienterne i at dyrke motion og påvirker også ofte den almindelige hverdag. Symptomerne dukker nemlig oftest op i forbindelse med fysisk aktivitet.

Fakta om Angina pectoris

Årligt rammes op imod 100.000 danskere af angina pectoris – også kaldet hjertekrampe. Begrebet dækker over en række symptomer, der skyldes forsnævringer i hjertets kransårer.

Typisk oplever patienten stærke smerter i venstre side af brystet, og ofte kommer smerterne i forbindelse med fysisk anstrengelse. En del af patienterne oplever symptomerne så ofte, at selv korte gåture, turen op ad trappen eller det at slå græsplænen kan udløse et anfald.

Typisk kan åreforkalkningen, der ligger bag symptomerne, behandles med medicin, en ballonudvidelse af kransårerne eller en by-pass operation.

Enkelte patienter har dog ikke nogen effekt af behandlingen eller kan ikke opereres af tekniske grunde, og må derfor leve med at symptomerne bliver ved med at dukke op. Det er disse patienter, som har vist sig at opnå rigtig store forbedringer ved behandling med EECP.

Om EECP

EECP-behandlingen er non-invasiv og består af 35 behandlinger af en times varighed. Behandlingen udføres ved hjælp af tre sæt manchetter, der påsættes patientens ben. Styret af hjertediagrammet opblæses manchetterne i diastolen (hjertets afslapningsfase).

Det er vist, at gennemstrømningen i hjertets kransårer forbedres, og at hjertets pumpeevne øges under behandlingen.

Det antages, at EECP-behandling kan åbne eksisterende små blodkar mellem normalt væv og væv med iltmangel i hjertemusklen. Endvidere har nogle studier på hunde vist, at EECP-behandling kan fremme dannelsen af nye små blodkar i hjertemusklen. Det er også vist, at kransårernes evne til at udvide sig forbedres.

Om forskningsprojektet

Analyseresultaterne i projekt ”EECP-Herning” er samlet ind i tidsrummet fra juni 2006 til maj 2012. Hver af deltagerne er set 5 gange i en periode på 16 måneder. Her har de fået målt deres sukkerstofskifte, og taget blodprøver til senere analyse. De fik foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet under medicinsk belastning, fik gjort en døgnoptagelse af hjertediagrammet, døgn-blodtryksmåling og foretaget arbejdstest.

Forskningsprojektet er desuden baseret på tværfagligt samarbejde med Nuklear Medicinsk Afdeling Hospitalsenheden Vest. I Nuklear Medicinsk Afdeling bliver patienterne undersøgt for nedsat blodforsyning til hjertemusklen med et radioaktivt sporstof inden de visiteres til EECP behandling.

Projektet er støttet af Hjerteforeningen. 

Yderligere oplysninger

  • Ole May, Overlæge, Kardiologisk Forskningsafsnit, tlf. 7843 6177.
  • Annette Haagerup, Forskningskoordinerende ledende overlæge, Center for Forskning og Uddannelse CFU, tlf. 2461 9931.