Åbningen af den nye Flavour Klinik blev markeret ved klipning af en rød snor, som det sig hør og bør. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

21.12.2016: Af Finn Marsbøll

Der var lykønskninger og taler ved åbningsreceptionen for Flavour Klinikken, der er det nye skud på stammen på Regionshospitalet Holstebro

Forestil dig et liv uden dufte og lugte. Et liv, hvor duften af nybagt brød, eller lune lækkerier fra køkkenet går din næse forbi!

Et sådant liv har mange tusinde danskere. 55. 000 personer eller 1 pct. af den danske befolkning har slet ingen luftesans og op mod en halv million har nedsat lugtesans.

Patienter med disse forstyrrelser kan nu, med en henvisning fra praktiserende øre-næse-halslæger, udredes og behandles på den nye Flavour Klinik – eller lugte- og smagssans ambulatoriet – i Øre-Næse-Halsafdelingen på regionshospitalet i Holstebro.

Lykønskninger ved åbningsreception

Klinikken er den eneste af sin art i Danmark, og det var derfor med god grund en stolt afdelingsledelse og professor, der tirsdag d. 20. december kunne invitere til officiel åbning med champagne, kransekage og taler.

Kolleger fra Øre-Næse-Halsafdelingen og samarbejdsparter fra forskningsenheden Flavour Institute i Center for Integrativ Neuroforskning på Aarhus Iniversitet repræsenteret ved forskningslæge Arne Møller, mødtes i konferencerummet, og gik derefter i samlet flok ned ad gangen på 5. sal til Flavour Klinikkens nye domicil.

Professor Therese Ovesen klippede den røde sløjfe til ambulatoriet, takkede sin afdelingsledelse for støtte og visioner, og talte bl.a. om glæden ved, at Flavour Klinikken fremover kan hjælpe rigtig mange med at øge deres livskvalitet: "Det er en unik sag det her, og vi er de første i Danmark til at udrede og diagnosticere patienter med ingen eller nedsat lugtesans."

Ledende overlæge Bjarne G. Jørgensen lykønskede professor Therese Ovesen med klinikken, der nu virkelig er med til at sætte skub i Øre-Næse-Halsafdelingens forskning.

Ledende overlæge Annette Haagerup sagde tillykke på vegne af NIDO | danmark og overbragte samtidig blomster og gode ønsker fra hospitalsledelsen.

Personalet på plads

Klinikken har officielt første åbningsdag d. 31. januar, og derefter er planen indtil videre at holde åbent på torsdage. Personalet, der skal møde patienterne, er også på plads, og det udgøres af læge, ph.d.-studerende Alexander Fjældstad og klinisk sygeplejespecialist Charlotte Bjerg Sand, der er ansat i en stilling med halv forskning og halv klinik.

Alexander Fjældstad er i øvrigt ved at lægge sidste hånd på sin ph.d om lugtesansen. Forsvarer finder sted d. 10. februar i Aarhus.

Flavour Klinikkens nye personale: læge, ph.d.-studerende Alexander Fjældstad og klinisk sygeplejespecialist Charlotte Bjerg Sand. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Men, hvad er det egentlig med lugtesansen?

Alexander forklarer, at lugtesansen er vores ældste sans. Lugtesansen sikrer, at vi kan skelne mellem hvad vi kan spise – og hvad vi bør undgå! Vi lader os guide af tiltrækkende dufte både hvad angår mad og i en social kontekst.

"Lugtesansen har en ofte underspillet rolle i vores hverdag. Man kan sige, at lugtesansen først virkelig bemærkes, når den forsvinder. En ikke eksisterende lugtesans har ofte alvorlige konsekvenser for livskvaliteten, men heldigvis kan mange årsager behandles", siger Alexander Fjældstad.

Validerede metoder og nyeste forskning

Udredningen af lugtetab kræver gode, validerede metoder for at kunne skelne mellem de forskellige årsager til lugtetabet.

"Dette eksisterede ikke for bare få år siden, så mit ph.d.-projekt har fokuseret på både at validere lugtetests til brug i Danmark, at undersøge hvordan lugtesansen udvikler sig hos børn og unge, samt udvikle nye måder at undersøge lugtesansens netværk i hjernen", fortæller Alexander Fjældstad og forsætter:

"Meget af dette har vi i Flavour Institute kunnet overføre direkte til Flavour Klinikken, som med tætte bånd til forskningen og førende udenlandske lugtesansspecialister vil arbejde på at hjælpe patienter med nedsat lugtesans."

Sådan kan en undersøgelse i Flavour Klinikken blandt andet foregå. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.