Allan Flyvbjerg, dekan for Health, Aarhus Universitet, kridtede banen op til Forskningens Dag 2016 (foto: Charlotte Feldbæk Ranneries / Kommunikation, Hospitalsenheden Vest.)

19.08.2016.

Torsdag 18. august i Herning Kongrescenter bød på Forskningens Dag 2016 med et videnskabeligt program af høj, klinisk kvalitet og et flyvende, veloplagt tempo.

Hvis man kunne vinde OL-guld i forskning, så var Forskningens Dag 2016 i Hospitalsenheden Vest uden tvivl en værdig kandidat til prisen, og der var al mulig grund til at fejre den store videnskabelige dag i Vestjylland, der var et overflødighedshorn af ny viden og inspiration.

Forud for Forskningens Dag 2016 var 29 forskere fra hospitalets forskningsgrupper kommet igennem den videnskabelige bedømmelseskomités nåleøje, der skal til for at præsentere sin forskning for et kræsent publikum.

I år deltog flere end 120 forskere og forskningsinteresserede fra bl.a. Hospitalsenheden Vest, Aarhus Universitet, Via University College og samarbejdende hospitaler i Region Midtjylland i den videnskabelige dag.

Forskningens Dag kom godt og tempofyldt fra start med en rosende indledning fra dekan Allan Flyvbjerg fra Health, Aarhus Universitet:

- Jeg er imponeret over jeres forskningsaktivitet på tværs af geografier, køn og områder. Det er vigtigt, at der forskes i de store folkesygdomme, og dagens program vidner om, at der bedrives forskning af meget høj kvalitet. Der er derfor er al mulig grund til at fejre Forskningens Dag i dag, lød det bl.a. indledningsvist fra dekanen.

Stringent og veloplagt rytme i det videnskabelige program

Indledningen var startskuddet til en dag båret frem af høje hjernevindinger, et flyvende veloplagt tempo og skarp stringens i konferencens videnskabelige program.

Oral præsentation: Læge og ph.d.-studerende Morten Würtz, Medicinsk Afdeling.

Med knap 10 minutter til hver forskers præsentation, var der ikke plads til retorisk slinger i valsen, og hver præsentation blev vurderet via elektronisk afstemning på en skala fra 1 til 10 af publikum med sigte på en af konferencens store begivenheder: kåringen af dagens to bedste præsentationer - henholdsvis den bedste mundtlige præsentation og den bedste posterpræsentation.

Oral præsentation: klinisk diætist, Cand. scient., ph.d.-studerende Alexander Erichsen, Ernæringsenheden.

Session med posterpræsentationer i Kongrescentrets foyerområde.

Efter hver præsentation var der kommentarer og spørgsmål fra ledelsen (chair) af de enkelte sessioner  og mulighed for at stille spørgsmål fra publikum i salen.

Chairmen - session 1: Overlæge ph.d., klinisk lektor Jesper Nørgaard Bech, Medicinsk Afdeling og professor dr. med. Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgisk Afdeling.Chairmen - session 2: Professor, ledende overlæge Torben Bæk Hansen, Universitetsklinik for Hånd-, Hofte- og Knækirurgi og professor, overlæge, dr. med. Therese Ovesen, Øre-Næse-Halsafdelingen.

 

Chairmen - session 3: Overlæge, ph.d., lektor Ole May, Kardiologisk Forskningsafsnit og professor, overlæge, ph.d. Susanne Wulff Svendsen, Arbejdsmedicinsk Klinik.

Chairmen - session 4: Forskningsleder, dr.med., klinisk lektor Hans Jørgen Søgaard, Psykiatrisk Forskningsenhed Vest og overlæge, ph.d. MD Finn Lauszus, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling.

Ikke langt fra forskning til idé

Forskningens Dag bød på to inviterede foredrag. Det første indlæg var ved læge og ph.d.-studerende Peter Sinkjær Kenney, som har forenet sin forskning med at blive iværksætter i sit eget firma, "Rhinix", der sælger næsefiltre mod høfeber i mere end 50 lande. Han gjorde deltagerne klogere på, hvordan man kan forene sin forskning med at blive iværksætter.

"Der findes mange skeptikere. Start med fundamentet og test hypoteserne i bidder" lød nogle af de gode råd fra Peter Sinkjær Kenney.

En stærk faglig profil er skelettet i en universitetsklinik

Torben Bæk Hansen, professor og ledende overlæge for Universitetsklinik for Hånd-, Hofte- og Knækirurgi, Ortopædkirurgisk Afdeling, var konferencens anden gæsteforelæser. Emnet var universitetsklinikker, og hvordan man udvikler en robust og anerkendt forskningsgruppe på universitært niveau nu og i fremtiden.

Gennem oplægget kom Torben Bæk Hansen blandt andet ind på nogle af gevinsterne ved, at Ortopædkirurgisk Afdeling i 2014 blev udnævnt til universitetsklinik. 

- Udnævnelsen har bl.a. gavnet den kliniske forskning, undervisningen og forbedret patientbehandlingen. Det nye "dørskilt" har også været gunstigt økonomisk og bl.a. gjort det muligt at ansætte professorer og lektorer, sagde professoren, som anbefalede, at man som forskningsgruppe først og fremmest skaber en stærk faglig profil.

 

"En stærk faglig profil er fundamentet. Derudover er det vigtigt at kunne spotte talenter og støtte dem. Fokusér på styrkerne og sats på det, I har meget af. Integrér forskning i den kliniske funktion og vær realistiske, når I laver samarbejdsaftaler." - Torben Bæk Hansen, professor og ledende overlæge for Universitetsklinik for Hånd-, Hofte- og Knækirurgi. 

Festmiddag og forskningspriser

Forskningens Dag sluttede af med festmiddag og uddeling af to forskningspriser for henholdsvis bedste mundtlige (orale) præsentation og bedste posterpræsentation.

"Der er grund til at glædes, for kvaliteten er høj og konkurrencen for at være blandt de bedste er hård", lød det fra lægefaglig direktør Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest. 

I løbet af dagen havde deltagerne på dagen mulighed for at stemme på deres favoritoplæg, og resultatet indgik med 50 pct. vægtning i den videnskabelige priskomités bedømmelse.

Prisen for bedste orale præsentation gik til reservelæge og ph.d.-studerende, Morten Würtz fra Medicinsk Afdeling i Herning for sin fremlæggelse af resultaterne fra sit forskningsprojekt om effekten af aspirin ("The antiplatelet effect of aspirin declines during the 24-hour dosing interval").

Prisen for bedste posterpræsentation blev uddelt til reservelæge og ph.d.-studerende Bodil Gade Hornstrup fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse for sin fremlæggelse af sit forskningsprojekt om obstruktiv søvnapnø og forhøjet blodtryk ("Obstructive sleep apnea and blodd pressure in hypertensive patients with CKD2 and healthy subjects"). Privatfoto.

Hver forskningspris er på 5000 kroner, som vinderne kan bruge til forskningsrelaterede aktiviteter efter eget ønske.

Begge vinderoplæg vidner om, at øvelse gør mester, og fælles for de to glade prisvindere er, at de anser god forskningsformidling for at være en vigtig disciplin.

Bedømmelseskriterier

Den videnskabelige bedømmelseskomité har besluttet, at følgende kriterier vægtes i bedømmelsen af de videnskabelige oplæg

  • videnskabelig kvalitet
  • videnskabelig originalitet
  • klinisk anvendelighed
  • god visuel og oral formidling
  • klart formål og klar konklusion
  • overholdelse af tid.

I den samlede bedømmelse vægtes bedømmelserne fra konferencens deltagere og den videnskabelige bedømmelseskomité med hver 50 %. Priskomitéen træffer den endelige afgørelse om uddeling af forskerpriserne.