Eline blev torsdag d. 4. august del i det store fødselsboom i Vest. Her er hun i trygt selskab med sine forældre - Nicolai og Elrike Damgaard fra Tarm. (Foto: Mark Cowper Dyer/Kommunikation) 

05.08.2016.

Fødselstallet boomer, så det er en lyst, denne sommer. Tendensen har været klar og tydelig de seneste mange måneder, men august ser ud til at slå alle foreløbige rekorder med 345 forventede fødsler i Hospitalsenheden Vest – 85 flere end i august 2015.

I forhold til samme måned sidste år er det en stigning på 33 pct. Sammenlignet med en gennemsnitsmåned er stigningen  på hele 49 pct.

Chefjordemoder Ann Fogsgaard fra Hospitalsenheden Vest fortæller, at fødeafdelingerne i både Herning og Holstebro har været godt forberedt på at kunne håndtere de ekstra mange fødsler. Beredskabet er øget, og forældrene kan være sikre på, at rammerne for en tryg, hjertevarm og professionel fødselsoplevelse til stadighed er til stede.

At der virkelig sker noget ekstraordinært på baby-fronten viser statistikken sort på hvidt. ”Normalt” vil der i gennemsnit blive fødes 232 børn om måneden i Hospitalsenheden Vests optageområde, fortæller Ann Fogsgaard, men det tal har vi ligget over nu i mange måneder. I de første 6 måneder af 2016 har vi i Vest fået 134 flere børn end på samme tidspunkt sidste år.

Eline er én af de mange nye

Èn af de i alt 85 nye danskere, der kommer til verden i løbet august er Eline. Den lille pige er kun 3 og en halv time gammel, da vi møder hende og de glade forældre på barselsgangen på Fødeafdelingen i Herning. Mor Elrike og far Nicolai Damgaard fra Tarm fortæller om en fødsel, der gik som den skulle. Parret ankom til fødeafdelingen midt på natten torsdag d. 4. august og præcis 7.13 kom Eline til verden. 

Også i juli var der mange fødsler, men selvom der var travlt, så forløb måneden uden problemer. Tirsdag d. 26. juli var i øvrigt en særlig travl dag på fødeafdelingerne. I løbet af døgnet  kom 17 børn til verden, fortæller chefjordemoder Ann Fogsgaard.

Prognoserne over hvor mange fødsler, der er i vente, laves på baggrund af nakkefoldsskanninger i uge 12 af graviditeten. Hvorfor der lige nu er et fødselsboom på landsplan, er der ikke nogen præcis forklaring på. Et godt bud er dog, at det nu er de store årgange, der har nået alderen omkring 29 år – gennemsnitsalderen for førstegangsfødende.

Men, jeg har i alle mine år i jordmoderfaget aldrig oplevet noget lignende. Det er glædeligt, at så mange har lysten til at blive forældre, siger Ann Fogsgaard.

I 2015 blev der i alt født 58.205 børn i Danmark, og det tal ser ud til at blive slået i år. Rekorden fra 1946, hvor 96.111 nye danskere kom til verden, ser dog ud til at holde en rum tid.

Yderligere oplysninger

Chefjordemoder Ann Fogsgaard på tlf. 30351032