31.01.2019

Kan man flytte et hospital på halvanden uge?

Ja, er det korte svar, for det har de netop gjort i Michigan City i USA.

Leder af Flytteenheden, projektleder Jacob Pedersen, har sammen med ledende overlæge Tommy Midtgaard fra Anæstesiologisk Afdeling og ledende oversygeplejerske Bodil Overgaard, Medicinsk Afdeling, på tæt hold fulgt flytningen af Franciscan Health til nye lokaliteter seks kilometer fra det nuværende hospital i Michigan City i delstaten Indiana.

Bag det klare ja gemmer sig dog retfærdigvis en række udfordringer, for det nye hospital stod nemlig ikke helt færdigt. Men overordnet forløb flytningen hurtigt og smidigt til alles tilfredshed.

New Franciscan Health er et akuthospital med 130 senge og med alle de specialer, vi kender her hos os i Hospitalsenheden Vest. Aftalen var, at delegationen kunne følge de tre sidste flyttedage og specielt se og opleve, hvordan patientflytningen og flowet foregik. På den måde fik de mulighed for at se vores flytterådgiver Health Care Relocation i aktion.

Det var betryggende at se teamet fra Health Care Relocation arbejde på den måde, som de også har fortalt os. De var med hele vejen, og hospitalet blev ikke på noget tidspunkt overladt til sig selv. Det giver os ro i sindet og en lyst til, at det snart er os. 

Erfaringerne

Blandt de positive ting vores udsendte bemærkede, var for det første uret i foyeren, der langsomt, men sikkert, talte ned.

Mens uret talte ned, blev tingene, der skulle flyttes, skilt så lidt som muligt ad – kort fortalt blev der flyttet i klumper. Der blev anvendt specialvogne og kasser samt de rulleborde, afdelingerne alligevel skulle flytte med. De tomme kasser blev hurtigt tømt og kom tilbage i flow inden for 24 timer. 

Der blev brugt separate adgangsveje under hele flytningen. Det betød, at elevatorerne blev brugt på patienter og ting – personalet tog trapperne.

Ambulancerne kørte patienter fra det gamle til det nye hospital hvert 4. minut. Rækkefølgen, for hvornår den enkelte patient skulle transporteres, blev afgjort ved et såkaldt roster-meeting, hvor alle patienter blev gennemgået. Denne type daglige møder startede op fire dage før patientflytningen med fokus på afklaring af patienter, således at flest muligt kunne udskrives inden flyttedagen. 

Ved ankomsten til det nye hospital foregik indregistreringen i foyeren, og det sparede tydeligvis tid på afdelingerne.

Generelt er der mange gode erfaringer og ideer fra flytningen i USA, som vi vil tage med i vores planlægning.


For yderligere information er du velkommen til at kontakte hospitalsdirektør Poul Michaelsen på tlf. 2137 5007 og projektleder Jacob Pedersen på tlf. 4015 8073.