24.10.2019

I Hospitalsenheden Vest er vi kommet langt i udviklingen indenfor nuklearmedicin, og vi har fået grønt lys af Sundhedsstyrelsen og en bevilling på 13,5 mio. kr. af regionsrådet til at finansiere og etablere en minicyklotron, der flytter ind på det nye hospital i Gødstrup.  

Minicyklotronen, som skal være på det nye afsnit for PET-radiofarmaci i Gødstrup i 2020, er en type partikelaccelerator, der kan producere radioaktivt vand.

Den radioaktive isotop er et billigere og bedre alternativ til det hidtil anvendte og kostbare sporstof Rubidium, der anvendes i forbindelse med PET-skanninger af hjertets blodforsyning hos patienter med mistanke om forkalkning i hjertets kranspulsårer.

Den lille teknologiske landvinding åbner desuden for nye spændende forskningsmuligheder, fordi radioaktivt vand er den faglige guldstandard, det giver den skarpeste billedkvalitet af mikroblodforsyningen i hjertet og andre organer. Det betyder også, at vi vil begynde at kunne forske i virkningen af hospitalsmedicin på store folkesygdomme som kræft, ligesom vi vil kunne udvikle og anvende nye skanningsmetoder inden for kræftområdet.

Minicyklotronen forventes at være i drift fra 2021, og det forventes, at den nye teknologi betyder en årlig besparelse i driftsomkostninger på 2,4 mio. kr.

Læs mere i den udsendte pressemeddelelse.

For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 4093 7985 og ledende overlæge Jesper Mortensen på tlf. 2160 9161.