10.10.2019

1. november forsvarer læge Louise Nissen fra Hjertesygdomme i Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet sin afhandling i Herning.

Ph.d.-afhandlingens titel

Non-invasive testing in patients with suspected coronary artery disease.

Formålet med projektet var at undersøge, om man kan bruge en kombination af forskellige billeddiagnostiske metoder til at udrede patienter ved mistanke om åreforkalkning i hjertets kransårer.

Den nuværende procedure til udredning indebærer en kransåreundersøgelse, hvor man fører et tyndt kateter ind til hjertet, via en pulsåre i lysken, og indsprøjter kontrastvæske direkte i kransårerne. Fordelen ved den metode er, at man med høj sikkerhed kan vurdere, om patienten vil have gavn af f.eks. ballonbehandling.

Kun ca. halvdelen af de patienter, der får foretaget undersøgelsen, har imidlertid brug for f.eks. ballonbehandling. Samtidig er undersøgelsen omkostningstung og ikke uden risiko for patienten.

Derfor har dette projekt undersøgt, om en kombination af forskellige billeddiagnostiske procedurer kan anvendes som en mere sikker og mindre ressourcekrævende metode til at udrede patienter ved mistanke om forkalkning i kransårerne.

Hypotesen er, at man ved hjælp af en supplerende billeddiagnostisk undersøgelse af hjertets blodforsyning kan vurdere, om der er behov for en kateterbaseret kransåreundersøgelse.

Læs mere om ph.d.-forsvaret.

 For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 4093 7985, forskningskoordinerende ledende overlæge Annette Haagerup på tlf. 7843 8580 og læge Louise Nissen på tlf. 7843 6242.