26.09.2019

I februar måned blev Kirurgisk Afdeling udsat for et omfattende tyveri, som trækker tråde til et tyveri-syndikat, der opererer på verdensplan. Det viser den seneste efterforskning.

En lørdag eftermiddag i februar bliver ca. 35 skoper og andet medicoteknisk udstyr stjålet fra Endoskopiafsnittet og Kirurgisk Ambulatorium på Regionshospitalet Herning. 

Skoper, som anvendes i forbindelse med kikkertundersøgelser hos patienter med sygdomme i spiserør/mavesæk og/eller tyktarm, bliver meldt stjålet fra det rum på hospitalet, hvor de opbevares i særlige tørreskabe efter endt vaskeprocedure.

I følge en række nyhedsmedier kan det spanske nationalpoliti nu afsløre, at det hele er en del af en større sag om et decideret tyveri-syndikat, der står bag adskillige lignende sager over hele Europa.

Således skulle lignende kriminelle aktiviteter have fundet sted på hospitaler, polyklinikker og sundhedscentre i Spanien, Portugal, Frankrig, Tyskland og Danmark.  Udstyr og effekter, der i følge det spanske politi er stjålet og gensolgt til en værdi af op mod 60 millioner Euro, hvoraf ca. 2 stammer fra Herning.

Politiet vurderer, at syndikatet har delt tyvene op i grupper, der har turneret Europa tyndt for at stjæle hospitalsudstyr og sende det til Colombia. Herfra er det blevet gensolgt til medicinalindustrien i Europa og/eller USA med en økonomisk gevinst.

Aktuelt har Kirurgisk Afdeling stort set fået alle skoper retur på nær en håndfuld, og enkelte af de tilbageleverede skoper er ødelagt.

Adgangen til rummet er sikret med rullegitter, ligesom der er sat et alarmsystem op, der registrerer bevægelse i rummet og på afdelingen uden for normal arbejdstid.

Men den verdensomspændende efterforskning forsætter, og trækker dermed tråde langt fra den normale hverdag på hospitalet.

For yderligere information er du velkommen til at kontakte hospitalsdirektør Poul Michaelsen på tlf. 2137 5007 og oversygeplejerske Annette Nordstrøm på tlf. 3062 1238.