02.05.2019

Ny forskning ved intensivafsnittene på Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet viser, at dagbøger ikke kun kan hjælpe patienterne videre efter kritisk sygdom. Dagbøgerne kan også forebygge post traumatisk stress (PTSD) hos de pårørende.

Det at føre dagbog kan gøre en stor forskel både for patienten og de pårørende i forbindelse med kritisk sygdom. Dagbogen kan nemlig både fylde hullerne i hukommelsen hos patienten efter indlæggelsen og beskytte de pårørende mod post traumatisk stress (PTSD). Det er resultatet af et nyt ph.d.-projekt ved intensivafsnittene på Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Det er forskningsansvarlig sygeplejerske, MKS, ph.d. Anne Højager Nielsen ved Intensivafsnittet i Holstebro, som har stået bag forskningsprojektet, og hendes undersøgelser med patienter og pårørende viser, at dagbøgerne har nogle klare positive effekter; især for de pårørende. For selvom det er patienten, der kæmper for sit liv og førlighed på en intensivafdeling, så er det også vigtigt at hjælpe de pårørende, fordi de ofte føler sig under et hårdt pres.

For patienten kan dagbogen især bruges til at fylde de mange huller i hukommelsen, som mange intensivpatienter har omkring sygdomsforløbet. Det er vigtigt, fordi mange af patienterne er så syge og så medicinerede, at de ikke husker noget fra den første tid på sygehuset.

Læs mere om forskningsresultaterne i artiklen på hjemmesiden.


For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 4093 7985 og forskningsansvarlig sygeplejerske, MKS., ph.d. Anne Højager Nielsen på tlf. 2015 8924.