25.04.2019

Ny forskning fra Hjerteforskningsklinikken ved Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet viser, at en nyere type eksterne loop recordere (ELR) risikerer at fejldiagnosticere fem patienter for hver patient, der bliver korrekt diagnosticeret med forkammerflimren.

Optagelser af 2-7 dages varighed med et EKG-apparat (Holter) har gennem årtier været en fagligt anerkendt guldstandard til udredning for forkammerflimren. I de senere år har EKG-apparatet imidlertid fået konkurrence af en ny type måleudstyr; en ekstern loop recorder (ELR), som automatisk optager forstyrrelser i hjerterytmen.

I modsætning til EKG-apparatet indeholder en ekstern loop recorder en lille computer, der selv analyserer hjerterytmen, og resultaterne kan derfor hurtigt omsættes til en endelig vurdering. Til gengæld er en nyere type af loop recorder så følsom i optagelserne af hjerterytmen, at for hver patient, der bliver korrekt diagnosticeret med forkammerflimren, så bliver fem patienter fejldiagnosticeret med forkammerflimren sammenlignet med brug af guldstandarden (Holter).

Det viser resultatet af en ph.d.-afhandling ved Hjerteforskningsklinikken på Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Læs mere i pressemeddelelsen.

Bag om forskningsresultatet 

  • Studietype: Prospektivt kohorte studie.
  • Samarbejdspartnere: Hjertesygdomme, Aarhus Universitet samt Neurologisk Afdeling og Hjertesygdomme, Hospitalsenheden Vest.
  • Ekstern finansiering: Hjerteforeningen, Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, Hospitalsenheden Vest, Åse og Ejnar Danielsens Fond, So Jacobsens Fond, Familien Hede Nielsens Fond, Århus Universitets Rejselegat og European Stroke Conference rejselegat 2016.
  • Interessekonflikter: ingen.
  • Publikation: Publiceret som peer-review artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift BMJ Heart.
  • Læs den videnskabelige artikel.

For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 40937 985, og læge og ph.d., Hjertesygdomme, Michala Herskind Sejr tlf. 2190 0543.