11.04.2019

En undersøgelse fra Gynækologisk-Obstetrisk forskningsafsnit, Hospitalsenheden Vest, viser, at unge i 9. klasse, som har fået en HPV-vaccine, ikke ændrer sexvaner i forhold til deres ikke-vaccinerede klassekammerater.

HPV-vaccinen beskytter blandt andet mod livmoderhalskræft, men virker bedst, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de typer af HPV-virus, vaccinen beskytter imod. Man skal således vaccineres så tidligt som muligt og helst inden seksuel debut.

Imidlertid er HPV-vaccinen i de senere år ofte blevet fravalgt af forældre, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen. Blandt andet fordi nogle forældre kan være bekymrede for, at vaccinen kan medføre risikoadfærd, så de unge ikke tror, det er nødvendigt at dyrke sikker sex, siger læge, ph.d. og post.doc. Anne Hammer, som sammen med læge Rebekka Svarrer har stået bag undersøgelsen.

Siden 1986 har Gynækologisk-Obstetrisk forskningsafsnit i Hospitalsenheden Vest systematisk gennemført en undersøgelse af unges seksuelle aktivitet – herunder deres præventionsvaner, viden og holdninger til emnet hvert syvende år. Resultaterne anvendes blandt andet i evalueringen af Folkeskolens seksualundervisning. 

Undersøgelsen er udformet som et spørgeskema til alle 9. klasses elever i Viborg Kommune.  Kommunen er tæt på det danske gennemsnit i alders- og indkomstsammensætning, hvilket betyder, at den sociale baggrund er sammenlignelig med et bredt gennemsnit af befolkningen. 

I den aktuelle undersøgelse har 685 ud af 776 adspurgte folkeskoleelever i 9. klasse (88 pct.) i Viborg Kommune besvaret et spørgsmål om deres seksualvaner og viden om kønssygdomme. 

I alt svarede 376 af eleverne (55 pct.), der deltog i undersøgelsen, at de havde fået en HPV-vaccine. Undersøgelsen viste, at de elever, der havde fået HPV-vaccinen havde mere viden om kønssygdomme end de elever, som ikke havde fået en HPV-vaccine.

Læs mere undersøgelsen og resultaterne i denne pressemeddelelse.


For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 4093 7985 og forskningskoordinerende ledende overlæge Annette Haagerup, NIDO | danmark på tlf. 2461 9931.