05.05.2017

Mænd og fodbold er et godt match, og for mænd, som har, eller har haft – prostatakræft kan aktiv fodboldtræning give en positiv sidegevinst.

Som noget nyt indgår Urinvejskirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Holstebro nu i et samarbejde med Holstebro Kommune om at etablere fodboldholdet "FC Prostata Holstebro".

Det lokale fodboldhold, FC Prostata Holstebro, bygger på et forskningskoncept fra Rigshospitalet, der viser, at fodboldtræningen har en positiv effekt på muskelstyrke, muskelmasse, kondition, balance, træthed og livskvalitet hos mænd med prostatakræft.

Det nye koncept med tilbuddet om fodboldtræning har potentiale til at komme mange patienter til gavn. Årligt diagnosticerer Urinvejskirurgisk Afdeling 550 nye patienter med prostatakræft, og afdelingens læger vil fremover tale med alle patienter for at finde ud af, om fællesskabet og træningen i FC Prostata er en god mulighed for den enkelte.

På Urinvejskirurgisk Afdeling er man i øvrigt ved at gøre sig sine egne erfaringer med de mulige sidegevinster af at være med i et træningsfællesskab.

Projektsygeplejerske og ph.d.-studerende Brigitta R. Villumsen er i gang med at undersøge, om styrke- og kredsløbstræning i fællesskab med andre kan modvirke nogle af de typiske bivirkninger, (impotens, træthed og vægtøvning, tab af muskelmasse og afkalkning af knoglerne), der er ved at være i antihormonel behandling for prostatakræft.

Læs mere om det nye samarbejde i den udsendte pressemeddelelse fra Holstebro Kommune.

Fakta

  • Etableringen af FC Prostata Holstebro sker i samarbejde mellem Måbjerg IF, Urinvejskirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Holstebro, den lokale afdeling af patientforeningen PROPA, Holstebro Kommune, DBU og FC Prostata.
  • Tilbuddet er for alle mænd, der har – eller har haft prostatakræft. Det er ikke en forudsætning, at man tidligere har spillet fodbold eller dyrket anden træning.
  • Konceptet bygger på et forskningsprogram fra Rigshospitalet, hvor man bruger fodboldtræningen som en metode til genoptræning efter operation eller anden behandling.
  • Læs mere om FC Prostata Holstebro på www.holstebro.dk/fcprostata


For yderligere information er du velkommen til at kontakte ledende overlæge Peder Graversen, Urinvejskirurgisk Afdeling på tlf. 78439411 og Brigitta R. Villumsen, projektsygeplejerske og ph.d.-studerende, Urinvejskirurgisk ambulatorium, på tlf. 7843 9425.