10.03.2017

Ledelsesmæssig opbakning, fælles fokus på kvalitetsforbedringer og vedholdenhed er med stor sandsynlighed en formel, som er værd at følge - for Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling har den skabt særdeles flotte resultater til gavn for patientsikkerheden.

Som en del af et forbedringsprojekt er det lykkedes at bringe forekomsten af store fødselsbristninger i mellemkødet ned fra 8 pct. (måling fra før 2013) til 2,9 pct. ved udgangen af 2016 (seneste måling fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling).

Opskriften på de imponerende resultater er bl.a. årlig træning af samtlige fødselslæger og jordemødre på afdelingen i en række metoder til sikre fødsler, herunder brug af nogle særlige håndgreb, som er et kendt og velafprøvet håndværk på de fleste fødesteder.

Som det første sted i verden har Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling desuden fulgt og registreret brug af håndteknikken ved hver fødsel uden kejsersnit siden 2013.

Det er blevet til indsamling af data fra over 8000 fødsler, der er med til at dokumentere, at håndgrebene virker forebyggende på store fødselsbristninger.

Resultaterne af forbedringsprojektet er for nylig blevet publiceret i tidsskriftet BMJ Quality med titlen: "Reducing the incidence of Obstetric Sphincter Injuries using a hands-on technique: an interventional quality improvement project".

Læs mere om forbedringsprojektet og resultaterne.


For yderligere information er du velkommen til at kontakte lægefaglig direktør Jens Friis Bak på tlf. 7843 8510, overlæge Ole Bredahl Rasmussen, på tlf. 7843 4715, jordemoder Annika Yding på tlf. 7843 4701, afdelingsjordemoder Charlotte Sander Andersen på tlf. 7843 4762 og overlæge Jane Boris på tlf. 7843 4727, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling.