Flavour klinikken (lugte- og smagssans ambulatoriet) på øre-næse-hals-afdelingen i Holstebro er den eneste af sin art i Danmark. Her udredes forstyrrelser i lugtesansen og/eller smagssansen efter opdaterede internationale principper. Det betyder, at den nyeste teknologi inkl. skanninger anvendes til den primære opgave: at finde årsagen, og dernæst iværksætte behandling, hvis muligt. 
Arbejdet i klinikken er tæt knyttet til forskningsenheden Flavour Institute i Center for Integrativ Neuroforskning på Aarhus Universitet (www.Flavourinstitute.dk). Dette samarbejde betyder, at udredningen og behandlingen hele tiden justeres efter erhvervelse af ny evidens baseret viden. Samarbejdet rækker langt ud over landets grænser til de førende på verdensplan. Lægerne, der varetager Flavour klinikken er alle engageret i videnskabelige projekter om lugte- og smagssansen.

Patienterne henvises til Flavour klinikken fra praktiserende øre-næse-hals-læge eller en øre-næse-hals-afdeling, som forinden har foretaget allergipriktest/blodprøve, fiber-endoskopi og bestilt CT skanning af bihulerne.

Hvordan kan man miste sin lugtesans?

Mange danskere har nedsat lugtesans (ca. 10%), mens ca. 1% slet ikke har nogen lugtesans. Den hyppigste klage er, at maden ikke længere smager af noget. Dette er fordi lugtesansen spiller en meget vigtig rolle, når vi spiser. Smagssansen bidrager kun med de fem grundsmage, mens lugtesansen kan registrere mange millioner forskellige dufte.

 

Der kan være mange årsager til tab af lugtesansen. De hyppigste årsager er:

  • Inflammation i næsen (typisk grundet allergi eller efter influenza/forkølelse)
  • Hovedtraumer (lugtenerverne er meget sårbart placerede)
  • Medicin eller stoffer i omgivelserne (mange typer medicin kan nedsætte eller ændre lugtesansen)

Derudover kan man i sjældne tilfælde miste lugtesansen efter operationer (primært næseoperationer) eller grundet ændringer mere centralt i lugtesignalernes vej mod hjernen.

Ved nogle af årsagerne til nedsat lugtesans vil det være muligt at opstarte eller henvise til behandling, der kan forbedre lugtesansen.

 

Detaljer om undersøgelsen

Krav til henvisning: Den praktiserende ørelæge skal have bestilt en CT skanning af bihulerne, udført blodprøve/allergipriktest samt foretaget grundig undersøgelse af næse og næsesvælg inden  besøg i Flavour Klinikken. Hvis der foreligger øvre luftvejsallergi og/eller kronisk bihulebetændelse, skal disse tilstande ligeledes været optimalt behandlet inden henvisning til Flavour Klinikken.

Undersøgelsen i Flavour Klinikken indebærer udfyldelse af en række spørgeskemaer, optagelse af en journal, øre-næse-hals-undersøgelse inkl. en kikkertundersøgelse, undersøgelse af lugte-og smagssansen. Derudover vurderer vi blodprøver og billederne fra  CT skanning samt behovet for yderligere skanninger.

 

Klinikkens sekretær træffes mandage og fredage fra kl. 08.00-10.00 på telefon 7843 9742.

Email: Flavour@vest.rm.dk