Vi arbejder målrettet på at mindske antallet af fødselsbristninger

I 2013 indførte vi på fødegangene i Herning og Holstebro nogle tiltag for at reducere antallet af skader på endetarmsmusklen i forbindelse med fødslen.

Vi har haft stor succes med disse tiltag og det har medført, at vi nu har halveret antallet af store bristninger, så risikoen for en førstegangsfødende nu ligger på under 3%, hvilket er et af de laveste tal i Danmark. Vi arbejder fortsat på at nedbringe tallet yderligere.

For dig som fødende indebærer det, at jordemoderen støtter mellemkødet med et fast pres, når barnets hoved fødes, og hun vil holde let igen på barnets hoved, så det fødes langsomt og roligt. Du vil blive vejledt i at gispe og puste, så barnets hoved fødes så skånsomt som muligt.

For at vi kan se udgangen af fødselsvejen og støtte mellemkødet bedst muligt med ovennævnte metode, er det nødvendigt, at du føder i sideleje eller er halvt siddende. Du kan sagtens bruge andre føde- og hvilestillinger undervejs. Vi vil dog anbefale, at du i den sidste del af fødslen – typisk de sidste 4-5 presseveer – er i sideleje eller halvsiddende, da vi ved, at din risiko for en stor fødselsbristning mindskes betydeligt.

I graviditeten og under fødslen vil vi tale med dig om, hvilke tanker om fødestillinger du har. Vi vil oplyse dig om fordele og ulemper ved forskellige fødestillinger og i samarbejde med dig finde frem til den løsning, der er den rigtige for dig.

Hvis du har et ønske om at føde i en anden fødestilling end sideleje eller den halvsiddende stilling, vil vi stadig gøre alt hvad vi kan i vores samarbejde med dig, så dit mellemkød skånes så meget som muligt i forhold til at briste under fødslen.

Plakat med teksten "Tænker du på, om du brister, når du føder? Det gør vi!" og "Vi arbejder fokuseret på at mindske antallet af store bristninger i forbindelse med fødslen". Illustrationen er en silhuet af en gravid kvinde. Der er også en QR-kode, som man kan scanne for at læse mere.