Fotoudstillingen "12 MÆND står frem" kan ses i forhallen på Regionshospitalet Holstebro. Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries, Kommunikation.

13.06.2017

Fotoudstillingen "12 MÆND står frem" kan lige nu opleves på Regionshospitalet Holstebro. Udstillingen giver et sjældent indblik i livet med prostatakræft

"Træder man blot et lille skridt tilbage og ser historisk på tingene, vil man se, at der er foregået en sand revolution i mænds identitet, rolle og opgaver i menneskehedens historie. Fx har det har stor betydning for mænds identitet og livskvalitet at blive ramt af prostatakræft", sagde sygeplejefaglige direktør Ida Götke ved åbningen af billedudstillingen "12 MÆND står frem", som i de næste fire uge kan ses i forhallen på hospitalet i Holstebro.

Dernæst flytter udstillingen til hospitalet i Herning inden den drager videre på danmarksturné.

Om udstillingen

Fire prominente fotografer har hver især portrætteret tre danske mænd med prostatakræft. De stærke portrætter suppleres af deltagernes fortællinger om deres liv. Resultatet er en unik fotoudstilling, der giver et sjældent, men stærkt og livsbekræftende indblik i den tabuiserede sygdom.

Tallet 12 afspejler det antal mænd, som hver dag bliver diagnosticeret med prostatakræft i Danmark. Det er patientforeningen PROPA (prostatakræftforeningen), som står bag udstillingen.

"Portrætterne og de tilhørende fortællinger giver et sjældent indblik i at leve med prostatakræft, og ikke mindst de forandringer i livet, selvopfattelse og identitet, som ofte følger med sygdommen. At være mand og leve med prostatakræft kommer frem i lyset og er ikke længere tabuiseret", sagde Ida Götke ved åbningen i mandags og føjede til, at fotoudstillingen falder fint i tråd med, at vi i regi af Urinvejskirurgisk Afdeling har igangsat en række tilsvarende aktiviteter med fokus på at hjælpe mænd med prostatakræft.

Egne initiativer

Blandt andet har Urinvejskirurgisk Afdeling indgået i et nyt samarbejde med Holstebro Kommune om at etablere "FC Prostata Holstebro" - et fodboldhold for mænd, som har – eller har haft – prostatakræft.

Det lokale fodboldhold, FC Prostata Holstebro, bygger på et forskningskoncept, der viser, at fodboldtræningen har en positiv effekt på muskelstyrke, muskelmasse, kondition, balance, træthed og livskvalitet hos mænd med prostatakræft.

Og projektsygeplejerske og ph.d.-studerende Brigitta R. Villumsen er i gang med at undersøge, om styrke- og kredsløbstræning i hjemmet kan være nok til at modvirke nogle af de bivirkninger, der er ved at være i antihormonel behandling for prostatakræft.

Ph.d.-projektet henvender sig til de patienter, som enten ikke kan, eller har lyst til, at tage hen til et træningstilbud eller at træne sammen med andre.

Derfor står hun i spidsen for at gennemføre et videnskabeligt forsøg, som ikke kræver, at deltagerne skal ud af døren for at træne. De kan træne hjemme på stuegulvet ved hjælp af træningsprogrammer på en spilkonsol. Patienterne er begejstrede for muligheden, og indtil videre tyder meget på, at hjemmetræning kan have en positiv effekt på konditionen.

Fotoudstillingen"12 MÆND står frem" har tidligere været vist i København og udstillingen i Holstebro er første stop i Jylland. Fra 3. juli kan udstillingen ses på hospitalet i Herning.

Alle er velkomne til at komme og se udstillingen både i Holstebro og Herning.